Moestuinieren met weinig ruimte? 23 Groenten op 6m²

De tijd dat alleen mensen met een grote lap grond groenten en fruit uit eigen tuin aten, is gelukkig al een tijd voorbij. Steeds meer mensen met een kleine tuin of een balkon zijn aan het moestuinieren geslagen. En dat gaat ook hartstikke goed, als je maar weet wat je er wel of niet inzet. Ik geef je handige tips.

Zelf heb ik een klein stadsmoestuintje van 6m2 in een buurttuin. Daarnaast heb ik in mijn stadstuintje achter mijn huis nog een heleboel potten en bakken met groenten, kruiden en fruit staan. Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat ik het hele jaar kan genieten vers eten uit eigen tuin. Het enige wat je daarvoor moet doen, is op een slimme manier gebruik maken van de beperkte ruimte die je hebt. En ik ga je daarbij helpen.

Mijn paradijsje achter mijn huis waar ik onder andere tomaten, komkommer, aubergine, aardbeien en tig kruiden in pot verbouw.

Gewassen die weinig ruimte nodig hebben

Je hebt gewassen die lekker weinig ruimte innemen. Die zijn perfect voor in een klein moestuintje. Denk aan lente-uitjes, worteltjes, knoflook, bieslook, basilicum, peterselie en bietjes. In een rijtje van slechts 1,5 meter kun je er aardig wat kwijt en zelfs in pot of bak kun je een leuke oogst hebben.

Raapsteel

Groenten die je snel kunt oogsten

Groenten die snel groeien zijn ook ideaal als je weinig ruimte hebt. Zodra je hebt geoogst kan de volgende groente erin of je zaait nog een keer dezelfde groente. Raapsteel, rucola en radijs hebben maar een weekje of zes nodig om oogstklaar te zijn. Erg fijn ook als je niet gezegend bent met veel geduld. Voor kinderen dus ook erg leuk.

Ook palmkool past goed in een kleine tuin of pot. Hij groeit vooral de hoogte in.

Hoogwerkers

Sommige groenten en fruit gaan vooral de hoogte in en nemen in de bodem zelf niet superveel ruimte in beslag. Sugarsnaps, doperwten, tuinbonen, klimbonen zijn leuke voorbeelden hiervan. Zelf heb ik thuis in pot een zomer- en herfstframboos staan. Vooral de zomerframboos maakt lange uitlopers die ik tegen de tuinmuur omhoog leid. Gaat echt perfect. Een andere leuke aanrader is muizenmeloen of cucamelon. Een soort minikomkommertje in de vorm van een druif en met een velletje dat eruit ziet als meloen.

Superproducers die veel oogst geven

Je hebt ook echte producers in de moestuin. Courgette is er zo eentje. Ok, hij neemt dan wel veel ruimte in beslag, maar dan heb je ook wat. Van één courgette kun je soms wel 30 courgettes oogsten! En goed nieuws: je hebt ook speciale courgettes voor in pot. Die dijen wat minder uit. Of denk eens aan een klimcourgette. Andere leuke planten met veel oogst zijn pepers, tomaten en doordragende aardbeien. Die laatste drie doen het allemaal geweldig in pot. Ze hebben wel allemaal veel zon nodig.

Bekijk ook de handige video Tomaten kweken (in pot)

Groenten die weer aangroeien

Dit zijn misschien wel mijn favoriete groenten in de moestuin: groenten die weer aangroeien. Je zet ze in je moestuin en kunt er meerdere keren van oogsten. Soms wel maandenlang. Van snijbiet kun je met een beetje geluk bijna een heel moestuinseizoen oogsten. Zolang je het hart van de plant intact laat, groeit de plant gewoon weer aan. Hetzelfde geldt voor pluksla. Daar oogst ik van mei tot en met augustus van. Het groeit razendsnel weer aan. Ook raapsteel en winterpostelein hergroeien weer. Meestal kun je daar 3 keer van oogsten.

Het oog wil ook wat. Kies daarom voor regenboogsnijbiet. Een prachtig gezicht.

Dit waren mijn belangrijkste tips. Door slim gebruik te maken van de weinig ruimte die ik heb, verbouw ik in mijn moestuintje en stadstuintje meer dan 35 verschillende groenten, kruiden en fruit. Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen!

Veel moestuinplezier!

Meer moestuin tips?

Wil je meer tips voor het telen van groente, fruit en kruiden op een klein oppervlakte? Op Moesmeisje.nl vind je alle info die je nodig hebt. Je kunt daar ook mijn moestuinplattegrond downloaden ter inspiratie. Je vindt me onder andere ook op Instagram en YouTube.

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder
Hoe verberg je lelijke objecten in een kleine tuin, zoals een kliko, regenton, compostvat, airco, ladder en tuinslang?

Het grote “Hoe verberg je een Kliko, regenton, airco en andere lelijke objecten in een kleine tuin” blog

In een kleine tuin vallen kliko’s, regenton, airco unit of een warmtepomp al snel erg op en dit zijn vaak niet de mooiste elementen in je tuin… Sommige dingen zou je misschien liever willen verbergen in je tuin. Met deze tips verberg je ze!

Lees verder