Duurzaam gekweekte planten hebben de toekomst! Tijd voor een uitgebreid overzicht met duurzame kwekers en verkooppunten van duurzame planten en biologische planten. Voor het kweken is geen gif gebruikt en geen kunstmest. Deze planten worden buiten gekweekt. Een deel van deze kwekers is SKAL gecertificeerd. Met dit keurmerk kan je aantonen dat je volledig biologisch kweekt.
Wat zijn biologische planten? En wat is het verschil met duurzaam gekweekte planten?
Planten die duurzaam worden gekweekt, worden gekweekt zonder gif en zonder gebruik van kunstmest. Deze planten worden doorgaans buiten gekweekt. De term biologisch mag alleen gebruikt worden voor planten die volledig biologisch zijn gekweekt. Hiervoor dient de kweker een SKAL certificering te hebben. Alleen dan mag een kweker of verkoper het predicaat biologisch dragen.
Webshops met duurzame of biologische planten
In onderstaand overzicht wordt apart aangegeven of het een biologische aanbieder betreft (incl. SKAL certificaat).
De Zaden
Huiberts Bloembollen (biologisch)
Natural Bulbs
Sprinklr (biologisch)
Duurzame kwekers en biologische kwekerijen
Groningen
Friesland
Drenthe
Overijssel
Flevoland
Gelderland
Utrecht
Noord-Holland
Zuid-Holland
Schouten’s Kruiden
Zeeland
Noord-Brabant
Limburg
Wat is jouw favoriete duurzame kweker, tuinwinkel, plantenwinkel of webshop?
Mis je nog een goede kwekerij of aanbieder in het overzicht? Of heb je zelf een duurzame kwekerij?
Laat het ons weten: We vullen het overzicht graag verder aan!
Gifvrije planten
Gifvrij tuinieren groeit (gelukkig) in populariteit. Kies voor organische meststoffen, laat planten elkaar beschermen, verwijder onkruid handmatig, gebruik geen (of natuurlijke) bestrijdingsmiddelen en mulch voor een gezonde bodem. Een gifvrije tuin is niet alleen verantwoord, maar ook een stap naar een groenere toekomst. Kies daarom voor gifvrij gekweekte planten en gebruik ook zelf geen bestrijdingsmiddelen in je tuin.
Geen kunstmest
Niet alleen gifvrij tuinieren is van belang, maar gebruik ook geen kunstmest om planten goed te laten groeien. Kies voor organische bemesting en kies de juiste plek voor de juiste plant. Zo voorkom je veel problemen en worden planten veel sterker en meer resistent.
Alternatieven voor turf
Turf is altijd een belangrijk bestanddeel geweest van potgrond. Het delven van turf zorgt echter voor uitputting van kwetsbare veengebieden en draagt bij aan de vernietiging van deze bijzondere ecosystemen. Het is dan ook van belang om te kiezen voor duurzame alternatieven, zoals kokosvezels, boomschors, compost en gerecyclede materialen. Een grote uitdaging daarbij is om dit soort materialen voldoende lokaal voorhanden te krijgen, in plaats van te laten invliegen.
Wat betekent SKAL?
De term “SKAL gecertificeerd” verwijst naar een certificeringsorganisatie genaamd SKAL Biocontrole. SKAL is gevestigd in Nederland en is verantwoordelijk voor het certificeren van biologische producten en bedrijven. De organisatie houdt toezicht op de naleving van de biologische landbouw- en voorschriften, zowel nationaal als internationaal.
Wanneer een product of bedrijf SKAL-gecertificeerd is, betekent dit dat het voldoet aan de strikte normen en regelgeving die zijn vastgesteld voor biologische landbouw en voeding. Deze normen omvatten onder andere het vermijden van synthetische chemicaliën, pesticiden en genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s). Ook worden er eisen gesteld met betrekking tot dierenwelzijn en milieubescherming.
Met een SKAL certificering mag je je als kweker biologisch noemen.
Voor veel (kleinere) kwekers is dit een dure aangelegenheid en een omslachtig proces. Ook kunnen er problemen ontstaan als er bijvoorbeeld sprake is van gecombineerd transport, waardoor het certificaat niet afgegeven kan worden). Er zijn dan ook veel kwekerijen die zich wel aan deze richtlijnen houden, maar geen certificaat hebben.
Duurzame tuinplanten
Voor ons is het vooral belangrijk dat planten op een verantwoorde manier worden gekweekt, zonder gebruik van gif en zonder kunstmest. Ook moet er voldoende aandacht zijn voor zaken als grondstoffen en uitstoot. Denk aan het gebruik van turfvrije potgrond en het lokaal halen van grondstoffen om onnodig transport te voorkomen.