Boekreview: Herken wie ik ben (natuur in beeld op herkenningskaarten)

De talloze kleurrijke en duidelijke tekeningen van dieren en planten, zijn het uitgangspunt van dit boek. Met behulp van herkenningskaarten (overzichten van dieren of planten uit een specifiek gebied, of een overzicht van een bepaalde soort), is makkelijk te herleiden welke dieren jouw tuin bezoeken.

De tekeningen en herkenningskaarten zijn gemaakt door Jasper de Ruiter. Zijn herkenningskaarten vind je ook in menig natuur bezoekerscentrum en zijn tekeningen verschenen in verschillende natuurboeken en tijdschriften.

Hoewel het boek “Herken wie ik ben” vooral is geschreven voor kinderen, kunnen hun ouders (of grootouders) er ook nog een hoop van leren!

Het boek is opgedeeld in verschillende gebieden en behandeld de dieren en planten die hier veel voorkomen: Stad, Water, Buitengebied, Bos en heide, Kust en duin en natuurlijk de Tuin!

Voorafgaand aan elk gebied wordt eerst wat praktische informatie gegeven, aangevuld met tips hoe je de dieren in dit gebied sneller kan herkennen.

Uiteraard is het boek niet alleen geschreven voor planten en dieren in de tuin. Ga je er een dagje op uit (met kinderen of kleinkinderen), dan is dit een boek om mee te nemen de natuur in. Bijvoorbeeld met de hoofdstukken Bos en heide of Kust en duin bij de hand.

Onze favoriete herkenningskaarten

Er is een uitgebreid overzicht met veelvoorkomende soorten wilde bijen en hommels, waar we nog wel wat uurtjes studie van kunnen maken. De verschillen tussen de soorten zijn vaak minimaal, maar zijn wel duidelijk in beeld gebracht. Gelukkig kunnen we dit afwisselen met de kleurrijke en meer opvallende verschillen bij de vlinders en nachtvlinders!

Wel jammer is dat de herkenningskaarten wat kleiner zijn (het is een boek in A5 formaat), maar je kunt de herkenningskaarten eventueel ook los (geplastificeerd) nabestellen.

Van de kaarten met tuinplanten voor bijen zouden we een volwaardig blog kunnen schrijven. Er is een mooi overzicht gemaakt van goede bijenplanten voor elk seizoen. Natuurlijk ook weer compleet met een duidelijke tekening per plant.

Bomen en struiken herkennen

Het herkennen van bomen en struiken komt ook aan bod. De kenmerken hiervan worden duidelijk geïllustreerd met behulp van zomer- en wintersilhoueten, bladvormen, vruchten, noten en zaden, takken en knoppen en de stammen (schors).

Hiermee hebben we dus eindelijk een mooi en handzaam overzicht gevonden, waarmee je ook in de winter bomen en struiken makkelijker kunt herkennen. Vooral de herkenningskaart met takken en knoppen is voor ons een aanwinst!

Aan de slag in de natuur

Naast alle tekeningen en herkenningskaarten, vind je ook leuke opdrachten om actief te zijn in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan sporen zoeken (met behulpzame tekeningen van sporen, uitwerpselen en pootafdrukken), nachtvlinders lokken met licht, of kriebelbeestjes vangen met een paraplu en het voorspellen van de windkracht. Erg leuk om met kinderen lekker buiten bezig te zijn!

Wil je meer dieren in je eigen tuin?

Maak dan een schuilplaats voor dieren, om ze naar je tuin te lokken. Bouw bijvoorbeeld een insectenhotel, nestkast, voedersilo of egelverblijf. Of maak je eigen oorwormhotel tegen bladluizen (welke tuinliefhebber wil dat nu niet?) en lok een specht naar je tuin met een spechtenblok.

Leuke natuur weetjes

In het boek vind je ook leuke weetjes over de natuur en dieren tussen de kaarten en beschrijvingen door. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Zweefvliegen maar een paar vleugels hebben en bijen en wespen twee paar?
  • Aan de snavel van een vogel te zien is wat deze eet: insectenetende vogels hebben een spitse snavel en de snavel van zaadetende vogels is kegelvormig.
  • De eerste hommels alweer vroeg in het jaar op pad gaan, namelijk bij een temperatuur vanaf 7C.

Wil jij de dieren en planten in jouw tuin en omgeving ook beter leren kennen?

Als je kinderen of kleinkinderen graag beter kennis wilt laten met de natuur, dieren en planten is dit boek zeker aan te raden. Maar ook als je zelf graag de uiterlijke kenmerken van dieren uit je omgeving beter leert kennen, is dit boek de moeite waard.

Het dier of de plant die je zoekt is snel gevonden en de mooie tekeningen maken het herkennen van de juiste soort leuk en makkelijker.

Het boek is verkrijgbaar via de webshop van de auteur en illustrator Jasper de Ruiter

* Dit betreft een gesponsord bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder