Boekreview: De kunst van het snoeien

De kunst van het snoeien (en het telen van topfruit in elke tuin) is en boek waar je als fruit liefhebber zeker enthousiast van wordt!

Het boek omvat een mooi en uitgebreid overzicht van allerlei mogelijke snoeivormen. Van klassiek tot modern en zowel bekend als minder bekend: Verrier Palmet (dubbele U-vorm), U-vorm, snoer, S-vorm, Cirkelvormig Palmet, Palmet met schuine takken, Kandelaber, Piramide, Waaiervorm, Gyotvorm en Cordon…

Het boek begint met een stukje geschiedenis over leifruitteelt en beschrijft vervolgens de basis over bodem, orientatie, het maken van leivormen en natuurlijk de keuze en selectie van fruit soorten en rassen. Vanaf hoofdstuk 10 begint het echte werk:

“Snoeien: de basissleutel tot succesvol fruittelen!”

Fruitschuur met verschillende leivormen in de Museumtuin

Handig is dat eerst enkele groeiregels worden beschreven, zodat je beter begrijpt hoe de natuurlijke groei van een fruitboom is en je beter kan inschatten hoe deze zal reageren op snoei. Dit is iets waar gek genoeg niet vaak aandacht aan wordt besteed in tuinboeken.

Het eerste deel van het boek leest makkelijk weg. Al snel droom je weg in de mooiste en meest uitdagende snoei- en leivormen voor je eigen (kleine) tuin. Gelukkig is er juist met leivormen heel veel mogelijk in een kleine tuin!

Het tweede deel is vooral heel praktisch. Vol met tips, aanwijzingen en tekeningen over hoe te snoeien en de verzorging. Dit deel is dan ook goed te gebruiken als naslagwerk of als handleiding voor het snoeien van specifieke fruitbomen of fruitsoorten. Je profiteert daarbij van meer dan 60 jaar praktijkervaring van Marcel Vossen.

De duidelijke en eenvoudig te begrijpen tekeningen zijn heel waardevol. Je ziet gelijk waar en hoe gesnoeid moet worden, voor het gewenste effect. Ook geven de vele foto’s (o.a. gemaakt in de Museumtuin) een duidelijk beeld van de mogelijkheden. Ook hele praktische vragen worden beantwoord, zoals “Wat te doen als er een of meerdere snoeibeurten zijn overgeslagen?”

Fruit soorten en rassen

In dit boek vind je ook een mooi overzicht met rassen per fruitsoort. Hierbij worden telkens enkele gangbare rassen beschreven, om vervolgens per soort aan te geven hoe je deze teelt en natuurlijk hoe je ze moet snoeien. Wat ons betreft had het aantal rassen per fruitsoort nog wat uitgebreider gemogen, aangezien een aantal bekende rassen nu niet wordt beschreven. Het boek pretendeert echter ook geen complete soorten- en rassengids te zijn.

Leuk detail is wel dat per soort ook gelijk aangegeven wordt welke leivormen ideaal zijn.

Ook minder bekend fruit

Uiteraard is in het boek volop aandacht voor de snoei van de populairste fruitsoorten: Appels en peren. Naast appel en peer is echter ook aandacht voor andere pitvruchten zoals kweepeer, mispel en nashipeer. Ook steenvruchten komen aan bod: abrikoos, amandel, kers, perzik en pruim. Verder wordt ook de verzorging van kleinfruit en het snoeien hiervan behandeld. Denk aan bessen, bosbessen, bramen, druif, frambozen, kiwi(bes), moerbei en vijg. Zelfs citrusvruchten worden niet vergeten.

De kunst van het snoeien is een boek waar je als fruitliefhebber heerlijk in weg kunt dromen. Grote kans dat je na (of eigenlijk al tijdens) het lezen van dit boek toch kijkt welke leivormen of snoeivormen jij wilt (en kunt) realiseren in jouw tuin.

Meer dan een snoeigids

Dit boek gaat verder dan een (uitgebreide) snoeigids. Ook de verzorging, het geleiden en het telen van veel fruit soorten en rassen wordt beschreven. Ook is het mooi om te zien dat er niet alleen aandacht is voor fruitbomen, maar ook voor kleinfruit.

Een gewaardeerd nieuw boek in onze tuinboekenkast!

Over de auteurs

De kunst van het snoeien (en het telen van topfruit in elke tuin) is een boek van Marcel Vossen en Jurgen van der Cruijssen. Beiden zijn verbonden aan het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos. In 1995 legde Marcel Vossen de gerenommeerde Museumtuin van Gaasbeek aan. Een verzameling van Vlaams horticultureel erfgoed, naar het voorbeeld van een 19e eeuwse kasteeltuin. Er is een uitgebreide collectie fruitbomen aanwezig in deze tuin, in vele bijzondere snoei- en leivormen. De vele illustraties in het boek werden door Jurgen van de Cruijssen gemaakt.

De Kunst van het Snoeien en het telen van topfruit in elke tuin

Auteurs: Marcel Vossen en Jurgen van der Cruijssen

Uitgever: Uitgeverij Snoeck, Gent

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder