Boekreview: Monty Don’s The Complete Gardener

Boekreview - The Complete Gardener (Monty Don) recensie

Het is geen geheim: Wij zijn groot fan van Monty Don!

De bekende Engelse tuinman is wekelijks te zien in het populaire Gardeners World (BBC2).

Niet alleen heeft Monty Don talloze tv programmas over tuinieren gemaakt voor de Engelse tv, maar hij schrijft ook actief voor Gardeners World Magazine en hij heeft ook heel wat goede tuinboeken geschreven.

Ben je op zoek naar een goed en compleet boek over tuinieren? En vind je het niet erg om een Engels boek te lezen?

The Complete Gardener van Monty Don is onmisbaar!

Leerzaam, maar leest toch als een fijn boek

In The Complete Gardener vertelt de ervaren Monty over alle aspecten van tuinieren, in een logische volgorde en in begrijpbare taal. Net als op tv, is het ook in het boek alsof je advies over tuinieren krijgt van je opa of vader, die al heel wat jaren tuiniert. Ook geeft Monty talloze voorbeelden en schrijft hij hoe hij dit doet in zijn eigen tuin: Longmeadow. Hierdoor leest dit boek niet eens zozeer als een complete handleiding voor tuinieren (wat het wel is), maar ook vooral als een fijn boek (vol praktische tuintips).

Duurzaam tuinieren

Monty tuiniert duurzaam (“organic”). Hier geen adviezen over welke bestrijdingsmiddelen je kunt gebruiken tegen bepaalde ziekten en plagen, maar juist informatie over diervriendelijke en milieuvriendelijke oplossingen en hoe je dit kunt voorkomen door een biologische evenwicht te realiseren in je tuin. Niet zweverig, maar gewoon praktisch en effectief.

De tuinen van Longmeadow

Aan de hand van de verschillende tuinen en tuinkamers binnen Longmeadow, worden verschillende planten, soorten en plantgroepen beschreven. Ook hier krijg je weer goede en praktische verzorgingstips van onze favoriete Engelse tuinman.

Naast alle informatie over de siertuin, is Monty ook fervent moestuinier. In het boek wordt dan ook uitgebreid aandacht besteed aan de moestuin en fruittuin.

Van de basis van tuinieren tot specifieke disciplines

Om je alvast een idee te geven over de inhoud en opbouw van het boek, kijken we nog even kort naar de verschillende delen:

  • “Being Organic” vertelt over de basis van (duurzaam) tuinieren.
  • “Structure” geeft advies over het ontwerp, raamwerk en grote elementen van je tuin.
  • “Flowers” leert ons over de verschillende planten en plantgroepen, aan de hand van de verschillende tuinen en tuinkamers van Longmeadow.
  • “Vegetables” gaat dieper in op moestuinieren en je leert hoe je bekende groenten kweekt en oogst.
  • “Fruit” is het afsluitende deel en geeft heel veel informatie over hoe je fruit kweekt in de tuin en alle bijbehorende aspecten.

Er zijn inmiddels meerdere drukken beschikbaar, waarbij het origineel uit 2003 stamt. Zelf hebben we nog een exemplaar uit 2009 en de meest recente druk is van maart dit jaar (met kleurrijke coverfoto waarop ook de geliefde Golden Retriever te zien is).

Echt een must!

Wat ons betreft is The Complete Gardener van Monty Don absoluut een must!

Dit boek zouden wij niet willen missen in onze tuinboeken kast. Het boek is erg compleet en leerzaam voor zowel de beginner als de meer gevorderde tuinier. Daarbij leest het niet zozeer als handleiding, maar eerder als een fijn boek!

Lees meer over dit boek (of bestel gelijk je eigen exemplaar)

De links in dit blog zijn affiliatelinks. Dit wil zeggen dat we een kleine vergoeding krijgen voor elk boek dat wordt besteld. De vergoeding helpt om de website online te houden en verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Groene tuin

Ga voor zoveel mogelijk groen in een kleine tuin


Groen is daarbij belangrijker dan je denkt. Groen geeft rust, ontspanning, eenheid en is ontzettend decoratief. Gelukkig is ook in een kleine tuin heel wat mogelijk!

Lees verder

Boekreview: Ontwerp je eigen voedselbostuin

Het voedselbos is hip! Het idee van een weelderige (bos)tuin vol eetbare planten en vruchten spreekt veel mensen aan. Maar voor een voedselbos is toch al snel aardig wat ruimte nodig. Of toch niet? Dit boek geeft veel tips om juist ook op een beperkt oppervlak je eigen (mini) voedselbos te realiseren.

Lees verder
Wanneer moet je Japanse esdoorn snoeien? En hoe doe je dat?

Wanneer moet je een Japanse esdoorn snoeien? En hoe?

Moet je een Japanse esdoorn eigenlijk wel snoeien? Zo ja, wanneer doe je dat dan het beste en hoe moet je Acer palmatum snoeien?

Lees verder