
In het boek “Een jaar in mijn tuin” volg je Jacqueline van der Kloet een jaar lang in haar eigen tuin. Haar Theetuin in Weesp is één van de best bezochte open tuinen in ons land. Jacqueline combineert dit met haar werk als tuin- en landschapsontwerper en is (onder andere) gespecialiseerd in het maken van plantcombinaties. Ze staat bekend vanwege haar prachtige combinaties van vaste planten met bloembollen.
Geen dagboek, maar leidraad
Jacqueline legt uit dat het boek niet zozeer een dagboek is, maar een leidraad, waarin de lezer wordt meegenomen om stap voor stap inzicht te krijgen tussen wat je zelf doet in een tuin en wat die tuin vervolgens met jou doet. Dat belooft wat!
De tuin is gerealiseerd op een voormalig Bastion in Weesp en is gelegen aan een dijk. De tuin is toegankelijk voor het publiek en in gebruik als theetuin.
Het boek begint al goed, met een mooie plattegrond van de tuin. Laten wij nu net gek zijn op tuinplattegronden en tuinontwerpen…


Het jaar start in september
Gek genoeg begint het tuinjaar van Jacqueline in september. Dat lijkt misschien vreemd, maar met haar uitleg valt daar best iets voor te zeggen: “Het is de maand waarin het afscheid van de zomer nadert, maar waarin tegelijk de voorbereidingen voor het voorjaar getroffen kunnen worden.” Vanaf september worden natuurlijk ook weer nieuwe bloembollen geplant, die de belofte vormen voor komend voorjaar.
In het hoofdstuk Oktober lees je hoe Jacqueline in aanraking kwam met bloembollen. Of beter gezegd voorjaarsbollen. Al snel leerde ze hoe ze bloembollen kon inpassen in haar tuin en wist ze de prachtigste combinaties te maken met vaste planten. Iets waar ze inmiddels ook echt om bekend staat.
Maand voor maand neemt Jacqueline je mee de tuin in. Ze staat stil bij najaarsbloeiers en silhouetten, het jaarlijks terugkerende bloembollen planten en ze vertelt over het snoeien en opschonen van de tuin in het voorjaar. Maar ook over schapen die al dan niet voor meer sneeuwklokjes zorgen, de kracht van de natuur en hoe ze geïnspireerd werd door Engelse tuinen in verschillende tuinreizen. Het hele idee om een open tuin te starten kwam ook uit Engeland.
Planten die deze maand op hun mooist zijn worden besproken. Altijd op basis van haar eigen kennis en ervaring. Aan het eind van elk hoofdstuk beschrijft Jacqueline haar favoriete planten. Deze zijn gegroepeerd per thema (meestal op basis van de bloeikleur, maar soms ook op structuur of blad).




De tuin van maand tot maand
In een boek als dit mogen overzichtsfoto’s van elke maand natuurlijk niet ontbreken. In elk hoofdstuk vind je een nieuwe overzichtsfoto uit haar tuin (telkens vanaf een andere plek), die vervolgens 12x wordt weergegeven. Zo zie je haar tuin dus echt door het jaar heen.
Iedereen die dit zelf al eens geprobeerd heeft, weet hoeveel moeite het kost om zo’n serie op te zetten en ook echt te voltooien!

Minder geslaagd
Zelfs planten waar ze eigenlijk spijt van heeft komen aan bod. In haar tuin op zware kleigrond, zijn bijvoorbeeld de ooit aangeplante daslook (Allium ursinum), Canadese anemoon en moerasanemoon (Houttuynia cordata) enorme woekeraars.
Ook waren er minder mooie momenten, zoals het ruimen van de grote zwarte berken (Betula nigra), die ziek waren geworden en Buxus die op grote schaal werd vernield door Buxusmot.
Buiten haar tuin: (inter)nationale projecten
Er wordt niet alleen gekeken naar de eigen tuin, maar door de hoofdstukken heen wordt ook aandacht besteed aan andere projecten en opdrachten die Jacqueline heeft uitgevoerd. Zowel in eigen land als internationaal. Denk aan grote borders op een plein in Rotterdam, borders vol Dahlia’s en zomerbloeiers in Disneyland Parijs, inspiratietuinen in de Keukenhof, voorjaarsbeplanting voor Duitse parktuinen, een groene long in het centrum van Arnhem en de tuin van het Kasteel van Amerongen.
Ook interessant voor kleine tuinen
Natuurlijk gaat het hier om een flinke tuin. Maar de talloze plantencombinaties die worden besproken en getoond op de foto’s, zijn vaak ook goed toe te passen in een kleine tuin of border.
Er is nog een lijstje met bomen voor kleine tuinen. Bijvoorbeeld het bekende krentenboompje (Amelanchier), judasboom (Cercis) en sierappel (Malus). Maar ook minder bekende bomen als Clerodendrum (pindakaasboom), Halesia (sneeuwklokjesboom), en Koelreuteria (Chinese vernisboom).
Ook is Jacqueline gek op haar minituintjes in pot: Potten die ze vult met seizoensbeplanting. Bijvoorbeeld door bloembollen te combineren met bloeiende vaste planten, bladplanten of kleine struikjes. Soms nog aangevuld met sierlijke afgeknipte takken uit de tuin.

Mooie meidoorns
Er staan ook veel meidoorns in de tuin. Kennelijk is dit typische beplanting voor een bastion, vanwege de ondoordringbaarheid door alle doorns en dichte groeivorm. Omdat deze naar het idee van Jacqueline niet zo goed aansloten op het ontwerp van de tuin, maar wel waardevol zijn, werden deze omgevormd tot parasolbomen. Een werkelijk prachtige toepassing van deze mooie, maar van nature erg grillig en wild groeiende bomen. In de tuin van Jacqueline zijn trouwens meer bomen in parasolvorm gesnoeid.



Ons oordeel
Een jaar in mijn tuin is een prachtig boek, vol inspiratie. Maak bloembollen ook echt onderdeel van jouw tuin en combineer ze met vaste planten en struiken. Het boek staat vol met foto’s van prachtige plantencombinaties. Veel van deze combinaties zijn ook goed toepasbaar in een kleine tuin.
Veel foto’s van plantencombinaties zijn helaas minder groot dan die van de overzichtsfoto’s van de tuin. Maar ze geven heel wat inspiratie aan combinaties, die je ook prima kunt realiseren op kleinere schaal. Wel droom je af en toe toch even helemaal weg, denkend aan een grote(re) tuin… 😉
Lees meer of bekijk het inkijkexemplaar:
Een jaar in mijn tuin
- Auteur: Jacqueline van der Kloet
- Uitgeverij: Forte Groen en HL Books