Met enige regelmaat wordt mij gevraagd wat voor tuin ik zelf heb en hoe ik begon met tuinieren.
Ik zal mijn best doen om vaker gestelde vragen hier te beantwoorden.
Hoe ben je begonnen met tuinieren?
Al van jongs af aan was ik te vinden in de tuin en geïnteresseerd in alles wat groeit, bloeit en leeft.
Ik keek altijd met veel bewondering naar mijn vader, die na het werk vaak nog in de tuin aan de slag ging. Er was altijd wel iets te doen.
We woonden in een klein dorpje en hadden een flinke tuin aan het water. Mijn vader onderhield de tuin, af en toe geholpen door familieleden. Soms hielp ik ook een handje. Maar het echte werken in de tuin kwam pas later.
Inmiddels heb ik alweer heel wat jaren mijn eigen tuin.
Niet in een klein dorpje, maar in de stad. Niet een flinke lap grond, maar een kleine stadstuin.
Toch geniet ik er van om een eigen tuin te hebben en zelf lekker te kunnen tuinieren.
Foto’s van onze tuin vind je trouwens in de rubriek De Stadstuin van… en op Pinterest.
Hoe groot is je tuin?
Mijn stadstuin bedraagt zo’n 60m2. Er is nog een redelijk ruime schuur, een voortuintje en een klein balkon. Niet erg groot allemaal, maar ook zeker niet de kleinste stadstuin.
Gelukkig is er ook in een kleine tuin genoeg te doen.
En wie weet… misschien komt er ooit nog weer eens een grote(re) tuin.
Wat heb je al gedaan in de tuin en wat wil je nog doen?
Toen we hier kwamen wonen moest eigenlijk alles nog gebeuren. Eigenlijk alleen de grote meidoorn en de haag van laurierkers zijn blijven staan. De grindtegels gingen er uit, er werd een nieuw terras aangelegd, ik heb een “grote” vijver gegraven en ik zette “ruime” borders uit. Want het moest een groene tuin worden!
De eerste jaren kwamen er steeds meer (verschillende) planten in de tuin. Want er waren natuurlijk zoveel mooie planten… Nu ben ik vooral bezig om er meer een geheel van te maken, wil ik niet al te veel verschillende planten en krijgt het langzaamaan een iets rustigere en minder wilde uitstraling. Dat is overigens nog best moeilijk als je een plantenliefhebber bent…
De vijver is vervangen door een klein grasveldje. Erg jammer, maar wel verstandig, gezien het feit dat er nu een kleine jongen rondkruipt en loopt. Misschien komt er voor hem ook nog wel een (mooi geïntegreerd) speelelement, zoals een zandbak of schommeltje. Verder zijn er nog twee bomen geplant: een Magnolia een appelboom.
Welke tuinstijl heeft je voorkeur?
Voor mij heeft de mediterraanse sfeer de voorkeur. Ook kan ik heel erg genieten van jungle tuinen en de Cottage stijl. Het moet vooral niet te netjes zijn en mag best een beetje natuurlijk ogen.
Wat zijn je favoriete planten?
Mijn favoriete planten zijn vlinderstruik, lampenpoetsergras, ijzerhard, lavendel en magnolia. Maar ook exoten zijn favoriet: palm, banaan en olijf sieren mijn tuin.
Wat vind je nog meer belangrijk in je tuin?
Een tuin mag (of eigenlijk moet) geschikt zijn voor wilde dieren.
Niet te netjes dus, zoals ik eerder al aangaf, jaarrond voldoende nectar, bessen in de (na)zomer en voldoende schuilplekken. Het liefst ook nog water in de tuin, want dit trekt natuurlijk heel veel dieren aan. Ik kan er echt van genieten als de tuin weer druk bezocht wordt door vlinders, vogels, bijen, libellen, kikkers, padden, salamanders en af en toe een egel!
Verder gebruik ik geen chemische bestrijdingsmiddelen, of wat voor chemicaliën dan ook. Ik kies graag voor de natuurlijke oplossing.
Lees je eigenlijk ook graag over de tuin?
Uiteraard vind ik het heerlijk om lekker buiten in de tuin te werken. Maar zeker ook om te lezen over de tuin! Ik lees graag andere tuinblogs en mijn boekenkast staat vol met mooie tuinboeken. Je zult dus ook regelmatig een boekrecensie terug zien op het blog! En elke maand vallen hier meerdere tuinmagazines door de brievenbus.